De Achterhoekse Bakkers introduceren nieuw product
Sinds de samenwerking vorig jaar van de bakkers Kaspers, Ten Veen, Ebbers en Vaags loopt de samenwerking zo goed dat naast de Achterhoekkoek de bakkers nu samen het mooi ambachtelijke product ‘Achterhoekse Speltvruchtenslof’ op de markt hebben gebracht.
Een heerlijk product op basis van spelt en gevuld met een heerlijke vulling van cranberries, amandelen, suiker en rozijnen, gedecoreerd met zadenmix, die vanaf nu bij alle winkels van deze bakkers te verkrijgen is.
De vier Achterhoekse bakkers met in totaal tien vestigingen van Doetinchem tot Winterswijk hebben de handen ineen geslagen om de kosten voor brood binnen de perken houden met een gezamenlijke verpakkingslijn en ook zijn er plannen om samen grondstoffen in te kopen.
De vier bakkers die samenwerken als ‘De Achterhoekse Bakkers’ zijn Bakkerij Kaspers met vier vestigingen in Doetinchem en één in Wehl, Bakkerij Ebbers uit Terborg, Bakkerij ten Veen met vestigingen in Doetinchem en Silvolde en Bakkerij Vaags met vestigingen in Aalten en Winterswijk.
Door dozen en zakken samen in te kopen, denken de bakkers prijsstijgingen van brood binnen de perken te houden, want de kosten stijgen voor de bakkers door salariskosten en duurder wordende grondstoffen.
Na de introductie van de Achterhoekkoek vorig jaar volgt nu een tweede gezamenlijk product en introduceren de Achterhoekse Bakkers een prachtig nieuw brood op basis van speltgraan met een fruitig tint. Gezond en lekker brood. Dit is ook wat deze bakkers samenbindt.
Dag en nacht in touw om mooie ambachtelijke producten in hun winkels te brengen voor de klanten.
DeAchterhoekse Speltvruchtenslof is verkrijgbaar voor de introductieprijs van nog geen vijf euro.
Kijk ook www.achterhoeksebakkers.nl
Vier Achterhoekse bakkers met totaal tien vestigingen van Doetinchem tot Winterswijk slaan de handen ineen. Een gezamenlijke verpakkingslijn moet de kosten voor brood binnen de perken houden.
De vier bakkers om wie het gaat zijn Kaspers (vier vestigingen in Doetinchem en een in Wehl), Vaags (vestigingen in Aalten en Winterswijk), Ebbers (Terborg) en Ten Veen (Doetinchem en Silvolde). Onder Ten Veen valt na een overname afgelopen zomer ook Ten Have in Silvolde.
,,Door dozen en zakken samen in te kopen, denken we verdere prijsstijgingen van een brood binnen de perken te houden", zegt Maurice Ebbers van Bakkerij Ebbers, woordvoerder namens de bakkers. ,,Want de kosten stijgen. De salariskosten stijgen komend jaar met 13 procent. Daarnaast worden de grondstoffen duurder.”
Komt voort uit energiecrisis
De samenwerking tussen de vier bakkers (samen online te vinden onder Achterhoeksebakkers.nl) komt voort uit de energiecrisis van najaar 2022. Door de oorlog in de Oekraïne stegen energieprijzen gigantisch.
Een wit- of tarwebrood kost nu gemiddeld zo’n 3,35 euro. Dat was voor de uitbraak van de oorlog in de Oekraïne zo’n 30 cent lager. Het samen inkopen van verpakkingen drukt de kosten met 30 à 35 procent. Ebbers: ,,Op een brood is dat centenwerk maar zo probeer je prijsstijgingen in de hand te houden. En een bakdoosje kost al 60 cent.”
Faillissementen, sluiting en reorganisatie
De energiecrisis had in de Achterhoek tot gevolg dat bakkerijen Sellink (Meddo) en Den Dobbelsteen (Aalten en Dinxperlo) failliet gingen. Bakkerij Kaspers - die in september 2022 een energierekening kreeg die tien keer hoger was dan voor de oorlog - zag zich genoodzaakt de vestiging in Zeddam te sluiten en verder te gaan met de vijf huidige winkels.
,,Ook voerden we een reorganisatie door in het personeelsbestand”, zegt Esther Saalmink, samen met haar man Rik Helmink eigenaar van Kaspers. ,,We gingen terug van 45 naar 30 werknemers. De gasprijzen zijn nu gedaald en gestabiliseerd maar het is nog altijd moeilijk. We hopen op iets betere tijden.”
Achterhoekse Koek
Op het hoogtepunt van de crisis kwamen veertien Achterhoekse bakkers in november 2022 bijeen bij Kaspers. Dit om te kijken of samenwerking soelaas zou bieden. In januari 2023 volgde nog een bijeenkomst. Dat uiteindelijk maar vier bakkers - die ook samen een Achterhoekse Koek op de markt brengen - de handen ineens slaan, vindt Ebbers niet teleurstellend.
,,Niet iedereen ziet brood in samenwerking", zegt Ebbers. ,,Ook zijn er collega's die een contract hebben bij een verpakkingsleverancier. Anderen hebben weer grote voorraden. In de toekomst kunnen ze zich alsnog aansluiten, dan wordt de samenwerking nóg lucratiever.”
Tot gezamenlijke inkoop van grondstoffen komt het nog niet. Ebbers: ,,Dat is ingewikkelder. Levering van grondstoffen is dan bijvoorbeeld op twintig pallets tegelijk. Dus hebben we een centraal leverpunt nodig. We zijn nu wel aan het kijken of ook dat kan.”